«El problema del finançament és de manca de poder negociador»

El divendres 8 de juny ha tengut lloc a sa Pobla un acte de la campanya «Per un bon finançament» per a les Illes Balears. La presentació de l’esdeveniment l’ha protagonitzada el batle del municipi, Biel Ferragut. L’Ajuntament de sa Pobla, que va aprovar per majoria de govern una moció favorable als principis de la campanya, ha estat col·laboradora de l’acte.

Seguidament, han intervingut en aquest ordre: Catalina Cladera, regidora i consellera d’Hisenda del Govern de les Illes Balears; Joan Pérez, regidor d’Hisenda de sa Pobla; Rafel Crespí Cladera, catedràtic d’Economia de l’Empresa (UIB); Rafel Crespí Terrassa, president del Sa Pobla Bàsquet i, finalment; Antoni Simó Tomàs, regidor de Cultura, Participació ciutadana i Innovació de sa Pobla. Biel Payeras, membre de les fundacions Darder-Mascaró, ha moderat les intervencions.

«Balears no perdonaria no tenir un bon REB»

Catalina Cladera ha reconegut que el deute fiscal que té l’Estat amb les Illes Balears s’ha de revisar, així com el paper aportador ha d’ésser compensat de forma ordinària. A més, ha fet especial èmfasi en la necessitat d’obtenir un Règim Especial Balear (REB) que compensi els costos de la insularitat per als ciutadans i les empreses: «Balears no perdonaria no tenir un bon REB». Sobre la qüestió de la reforma del sistema de finançament autonòmic, la consellera considera que la nova ministra del govern espanyol serà sensible a Balears, perquè «entén la situació en que es troba la nostra autonomia».

«Mallorca i Balears tenen una economia depenent»

El catedràtic Rafel Crespí ha descrit la situació financera de l’autonomia illenca com una «realitat depenent» dels recursos provinents de l’estat central, el qual ha criticat de fortament centralitzat i burocratitzat. Crespí, per una banda, es mostra pessimista davant el fet de que les Illes Balears, per la seva realitat demogràfica però també política, no tenen capacitat d’influència en les esferes de poder estatal, no exerceixen un ‘rol pivotal’ com els canaris, bascos o catalans: «en el fons, el problema del finançament és de manca de poder negociador davant del govern central». Però per altra, creu convenient incidir en algunes «encletxes» positives de caire bilateral, com ara el REB; o de recaptació, com l’impost de turisme sostenible o altres possibles taxes, que revertirien en una millora de les condicions dels seus habitants.

El mal finançament afecta la realitat diària al poble

Des de l’estat dels carrers, el manteniment d’infraestructures municipals, la contractació de personal tècnic fins a instal·lacions esportives, piscines o biblioteca. La conclusió de les persones com en Rafel Crespí (president del Sa Pobla Bàsquet), Joan Pérez (regidor d’Hisenda) o Antoni Simó (tinent de batle i regidor de Cultura) és que amb un millor finançament, que implicaria tenir més recursos, es podrien desenvolupar amb més garanties i professionalitat algunes de les activitats, com ara «mantenir un club amb més de 300 jugadors/es i més de 30 entrenadors, tapar tots els forats dels carrers o tenir un Museu o arxiu municipal amb garanties».

 

Comparteix!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario